Здравейте.Искам да попитам дали някой от вас се е сблъсквал със следния проблем и накъде да се ориентирам,а проблемът ми е:при почти пълен резервоар,стрелката си е до горе,изведнъж за няколко секунди стрелката падна до долу.Всичко това става в движение.Лампата в момента понякога свети,понякога не,но стрелката си е закотвена надолу,а бензин знам че има доста.Какъв може да е проблема според вас.Датчик или кабели,нямам си на идея....
Известие
Collapse
No announcement yet.
гориво-показание
Collapse
X
-
Най-вероятно е датчика.
И на мен ми правеше същите номера на времето.
Ако е същия като на ГТВ може да се поправи лесно. Ето ти тема как се справих аз:
http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=42744
-
Първоначално публикувано от Алфист11 Покажи съобщениеЗдравейте.Искам да попитам дали някой от вас се е сблъсквал със следния проблем и накъде да се ориентирам,а проблемът ми е:при почти пълен резервоар,стрелката си е до горе,изведнъж за няколко секунди стрелката падна до долу.Всичко това става в движение.Лампата в момента понякога свети,понякога не,но стрелката си е закотвена надолу,а бензин знам че има доста.Какъв може да е проблема според вас.Датчик или кабели,нямам си на идея....
159 1.8 MPI
166 2.0 TS (ex)
Comment
-
По принцип поплавъкът, посредством лостова система задвижва плъзгача на един реостат (жично променливо съпротивление). Колкото е по-малко съпротивлението, толкова е по-голямо показанието на нивото. Така най-малкото съпротивление се получава при крайно горно положение на поплавъка. Когато име нарушен контакт между плъзгача на реостата и съпротивителния проводник с който контактува, въпросното съпротивление е с голяма стойност и поради това стрелката отчита малко гориво. Лошият контакт може да се дължи и на окислена или хлабава връзка по трасето.
Разглоби нивомера и почисти реостата. А междувременно провери и състоянието на поплавъка. В смисъл да се убедиш в това, че плува а не потъва.
159 1.8 MPI
166 2.0 TS (ex)
Comment
-
Първоначално публикувано от Алфист11 Покажи съобщениеБлагодаря ви за съветите,работата ми изглежда трудоемка и явно ще ми трябва повече време.Само да попитам къде точно да търся поплавъкът.Колегата по-горе е дал схема и му благодаря,но не знам дали на 166цата е на същото място.
Ако ползваш E-Learn там са дадени скици.
PS:
Тук има описана подобна процедура и снимков материалLast edited by ecotronic; d.m.y г., 14:33.
159 1.8 MPI
166 2.0 TS (ex)
Comment
-
Сондата на 166 е точно каквато я описва колегата ecotronic. Моето ръководство няма да ти свърши много работа, макар, че принципа на самия нивомер е същия.
Ето как изглежда сондата на 166 и по е-lern:
Taзи сонда би трябвало да се намира под задната седалка. Разглобявай и търси там капака на бидона.
Нататък линка на ecotronic ще ти свърши идеална работа за отстраняване на проблема.Last edited by b_angelov; d.m.y г., 15:48.
Comment
-
На 166 помпата се намира в багажника точно ЗАД седалката вдясно. Така, че ако ще си переш седалката свали я иначе няма да има особен ефектAR 166 2,4 ЖТД Волво 460 1,9 ТД, Волво 460 1,7 I ех, Браво 1,4 12V ех, Ланча Y 1,4 12V ех, Пунто 1,1 6 speed ex, Пежо 106 ех и първата ОРел кадет 1,6 печка - "карабина" - с манивели по вратите и вЪлнен салон
Comment
-
Първоначално публикувано от b_angelov Покажи съобщениеСондата на 166 е точно каквато я описва колегата ecotronic. Моето ръководство няма да ти свърши много работа, макар, че принципа на самия нивомер е същия.
Ето как изглежда сондата на 166 и по е-lern:
[ATTACH]80583[/ATTACH]
Taзи сонда би трябвало да се намира под задната седалка. Разглобявай и търси там капака на бидона.
Нататък линка на ecotronic ще ти свърши идеална работа за отстраняване на проблема.Alfa Romeo 166 3.0 V6 24v 220hp 11/2001г.-Настояща!
Alfa Romeo 156 1.6TS 120hp 1999г. & Opel Tigra 1.4 16v 90hp 1996г. на жената - Бившите!
FIAT Bravo 1.2 16v 82hp 10/1999г.-Някога отдавна!
Comment
-
Първоначално публикувано от savoibul Покажи съобщениеСамо колега да те поправя, капака на сондата се намира под мокета в багажника. Трябва да се свали мокета, който се държи на три щипки и капака е отдол, намира се между дупката за резервната гума и облегалката на задната седалка.Успех!
Comment
-
Колеги пишете ако има резултат с профилактиката на нивомера.Интересно ще ми е да разбера какво точно прави проблема,някакво наслояване по реостата или е от хлабави контакти.А иначе и при мен симптомите са абсолютно същите, които са описани по горе.
Comment
-
С Алфата не съм имал подобен проблем,но преди време имах Темпра.Там нещата с устройството на ниво мера в общи линии са същите като при Алфата ,то може и при всички коли да е така ,но това е друга тема.
Моя не отчиташе на Темпрата от 0 до 1/4,нагоре си беше ок.Реших да го разглобя и видях проблема - реостата,по който се движи контакта на поплавъка беше износен точно в долната част и оправия нямаше.Реших проблема с един нивомер втора ръка като предварително прегледах състоянието на реостата.Предполагам,че може и при колегата да се е получил проблема с износването.Алфа...всичко друго е компромис!
http://www.youtube.com/watch?v=Pb1bhrof2PQ
Алфа Ромео 166 2.0 T.S. -99 - бившата
Алфа Ромео 166 2.4 JTD face - 2004 - настояща
Comment
Comment